Ahoj krásko - Ann Napolitano, Metafora, 2024
Máj - F. A. Brabec, , 2008

100 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Máj - F. A. Brabec, , 2008
Máj - F. A. Brabec, , 2008

Máj

Film na motivy básně Karla Hynka Máchy

    Výpravný historický film režiséra a kameramana F. A. Brabce "Máj" vznikl na motivy stejnojmenné básně Karla Hynka Máchy. Vrcholné dílo českého romantismu adaptoval autor.. Číst víc

    Věk
    12+
    Režie

    Výpravný historický film režiséra a kameramana F. A. Brabce "Máj" vznikl na motivy stejnojmenné básně Karla Hynka Máchy. Vrcholné dílo českého romantismu adaptoval autor.. Číst víc

    • DVD film
    • Čeština
    Vyprodané

    Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude film dostupný.

    Další vydání (2)
    Máj - F. A. Brabec, Bonton Film, 2008
    DVD film
    Čeština, 2008
    Vyprodané

    Máj - F. A. Brabec, Bonton Film, 2008
    DVD film
    Čeština, 2008
    Vyprodané

    Potřebujete poradit knihu?

    Zeptejte se online knihkupce!

    Proč nakupovat na Martinus.cz?

    • Doprava zdarma od 999 Kč
    • Více než 5 000 výdejních míst
    • Záložky ke každému nákupu

    Naši skřítci doporučují

    Ignis Fatuus - Petra Klabouchová, Host, 2024

    Více o titulu

    Výpravný historický film režiséra a kameramana F. A. Brabce "Máj" vznikl na motivy stejnojmenné básně Karla Hynka Máchy. Vrcholné dílo českého romantismu adaptoval autor filmu v epickém duchu. Filmový Máj je příběhem Kata (Jan Tříska), který se vrací po sedmi letech do svého kraje. Tento podivný vypravěč nám postupně odhaluje strhující příběh o milostném trojúhelníku dvou mužů a jedné dívky. Mlynář Schiffner (Juraj Kukura) je zralým mužem, stavějícím na jistotách, pro něž lze obětovat syna i city. Jarmila (Sandra Lehnertová) je dívka plná smyslné touhy a vášně v mladém a krásném těle, jehož hříchem by bylo nehřešit, a trojúhelník doplňuje Schiffnerův syn Vilém (Matěj Stropnický), rebel a vůdce loupežnické bandy, která okrade vesničany v kostele při májové mši, vyrabuje mlýn a přepadne poštovní dostavník.

    Láska, vášeň, ale i vina a trest, to vše se odehraje ve filmu Máj na pozadí přírody - démonické a lhostejné síly, která jako všudypřítomná bytost tepe vlastním rytmem, konfrontována s lidskými vášněmi. Film Máj zaujme především silným příběhem, skvělými hereckými výkony, nádhernou kamerou a moderní filmovou hudbou - spojením kytarových partů skupiny Support Lesbiens a velkého symfonického orchestru. Režisér F. A. Brabec patří mezi ty české režiséry, kteří se nebojí přistoupit k adaptaci klasických textů české literatury. A nejenom té české. Největší divácký úspěch měl sice jeho pozoruhodný film Kytice (2000) na motivy básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena, ale velmi výrazný úspěch sklidila i jeho adaptace slavné divadelní hry Alfreda Jarryho Král Ubu (1996). Jako kameraman se podílel na filmech Jana Svěráka a za své kameramanské umění obdržel tři České lvy. Do hlavních rolí obsadil debutující neherce Sandru Lehnertovou a Matěje Stropnického. V dalších rolích se ovšem představí jedni z nejlepších českých a slovenských herců několika uplynulých dekád - Jan Tříska a Juraj Kukura. Menší roli faráře si bravurně vystřihl Vladimír Javorský. Jarmilinu matku si zahrála Nina Divíšková a Vilémova přítele loupežníka ztvárnil Kryštof Hádek.

    Hudba:Support Lesbiens
    Číst víc

    Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

    Nahlásit chybu

    Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

    Hodnocení

    Jak se líbil film vám?

    Recenze, kritiky

    „Ať člověk utíká, jak chce, sobě samému neunikne. Je to jako se stínem. Pořád se vás to drží.“

    Po otřesech - Haruki Murakami, 2010
    Po otřesech
    Haruki Murakami