Ahoj krásko - Ann Napolitano, Metafora, 2024
Generál Alois Eliáš - Robert Kvaček, Dušan Tomášek, Epocha, 1996

125 Kč

Při nákupu nad 999 Kč
poštovné zdarma
Generál Alois Eliáš - Robert Kvaček, Dušan Tomášek, Epocha, 1996
Generál Alois Eliáš - Robert Kvaček, Dušan Tomášek, Epocha, 1996

Generál Alois Eliáš

Jeden český osud

Pro mnohé bylo v dubnu 1939 překvapením, že divizní generál československé armády Ing. Alois Eliáš převzal vedení protektorátní vlády, která měla v českých zemích působit jen se... Číst víc

Nakladatel
Epocha, 1996
107 stran
2-3 hodiny čtení

Pro mnohé bylo v dubnu 1939 překvapením, že divizní generál československé armády Ing. Alois Eliáš převzal vedení protektorátní vlády, která měla v českých zemích působit jen se svolením a pro potřeby německé okupační moci... Číst víc

  • Pevná vazba
  • Čeština
Vyprodané

Zadejte e-mail a my vám dáme vědět, jakmile bude kniha dostupná.

Potřebujete poradit knihu?

Zeptejte se online knihkupce!

Proč nakupovat na Martinus.cz?

  • Doprava zdarma od 999 Kč
  • Více než 5 000 výdejních míst
  • Záložky ke každému nákupu

Naši skřítci doporučují

Ahoj krásko - Ann Napolitano, Metafora, 2024

Více o knize

Pro mnohé bylo v dubnu 1939 překvapením, že divizní generál československé armády Ing. Alois Eliáš převzal vedení protektorátní vlády, která měla v českých zemích působit jen se svolením a pro potřeby německé okupační moci. Proč se tak stalo, snaží se zodpovědět tato kniha. Eliáš věděl, že předsednictvím protektorátní vlády nesmírně riskuje. Mohl ztratit úctu, kterou si v národě získal jako vlastenec, přední legionář, organizátor a vysoký velitel československé armády.

Vystavoval se smrtelnému nebezpečí z rukou okupanta, pokud by mu nebyl po vůli a choval se odbojově. Dostal se do tak obtížné situace, že mohla v každé chvíli přinést tragédii, nebo v podobě tragédie celé Eliášovo působení ukončit. S plným vědomím toho Eliáš takovou situaci přijímal a zároveň jí čelil. Zůstal vlastencem a stal se odbojářem, ale také se musel přizpůsobovat své oficiální funkci. Dokázal být svému národu v jeho nejtěžší době užitečný. Odpovídalo to celému Eliášovu životu, utvářenému tak, že v něm služba národu a vlasti dominovala.

Snadný život to nikdy nebyl a jeho tíže se ještě prudce vystupňovala v závěrečných letech, až do popravčího výstřelu v Kobylisích. O tom všem je tento první pokus o Eliášovu celistvou biografii. Zachycuje jeden český osud, do něhož se zároveň promítaly osudy národa v první polovině našeho století.
Číst víc
Počet stran
107
Vazba
pevná vazba
Rozměr
150×210 mm
Hmotnost
314 g
ISBN
8090212956
Rok vydání
1996
Edice
Portréty
Naše katalogové číslo
51817
Jazyk
čeština
Nakladatel
Epocha
Kategorizace

Našli jste nepřesnosti? Dejte nám, prosím, vědět!

Nahlásit chybu

Máte o knize více informací než je na této stránce nebo jste našli chybu? Budeme vám velmi vděční, když nám pomůžete s doplněním informací na našich stránkách.

Hodnocení

Jak se líbila kniha vám?

„A je to tahle chvíle, skutečnost, že mě nenecháváš odejít, kterou připisuju na seznam svých důvodů, proč právě ty.“

Počkej na moře - Veronika Opatřilová, 2022
Počkej na moře
Veronika Opatřilová